Saopštenje: Koalicija ,,Pod lupom“ pozdravlja izmjene Izbornog zakona BiH koje je predložila CIK BiH

Analizirajući radni materijal za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je predložila Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH), Koalicija „Pod lupom“ smatra da su predložene izmjene i dopune korak naprijed u unapređivanju izbornog zakonodavstva i da zaslužuju ozbiljno razmatranje i prihvatanje od strane donosioca odluka.

12.10.2017. - Koalicija „Pod lupom“ izražava posebno zadovoljstvo što su se u setu predloženih izmjena našle i preporuke Koalicije „Pod lupom“ za unapređenje izbornog zakonodavstva date nakon opsežnog posmatranja izbornog procesa tokom Opštih izbora 2014. i Lokalnih izbora 2016. godine. Među najznačajnije  predložene izmjene i dopune od strane CIK BiH ubrajamo:

• Uvođenje nezavisne funkcije predsjednika biračkih odbora koji će se birati putem javnog oglasa u neizbornoj godini i koje će imenovati i za njihov rad snositi odgovornost opštinske/gradske izborne komisije;

• Uvođenje novčanih sankcija za političke subjekte za čije predložene članove biračkih odbora se utvrdi da su prekršili odredbe Izbornog zakona BiH;

• Sprečavanje zloupotrebe javnih sredstava uvođenjem u Izborni zakon BiH zabranu korištenja javnih sredstava za vlastitu promociju ili promociju političke stranke;

• Uvođenje ranog glasanja za birače sa pravom glasa koji na dan izbora iz opravdanih razloga nisu u mogućnosti glasati na svom biračkom mjestu;

• Sprečavanje zloupotrebe nacionalnog izjašnjavanja uvođenjem odredbe kojom se u slučaju promjene nacionalnog opredjeljenja, u toku trajanja četvorogodišnjeg izbornog ciklusa, u obzir uzima nacionalno izjašnjavanje kandidata dato na popisu stanovništva provedenom 2013. godine;

• Stvaranje preduslova za uvođenja novih tehnologija u izborni proces preciziranjem da se glasanje obavlja ručno na glasačkom listiću ili elektronski.

Koalicija ,,Pod lupom“ kod donosioca odluka i sama aktivno zagovara uvođenje ovih i drugih značajnih unapređenja u Izborni zakon BiH, te svoje kapacitete stavlja na raspolaganje nadležnim institucijama u svim fazama ovog procesa kako bi doprinijela zajedničkom cilju – slobodnim i poštenim izborima za sve građanke i građane BiH bez diskriminacije.

Sve prioritetne preporuke Koalicije „Pod lupom“ za unapređenje izbora u BiH možete pogledati na linku www.tiny.cc/preporuke .

Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije ''Pod lupom'' Jovani Kljajić putem elektronske pošte pr@podlupom.org ili telefona 033 268 160 i 065 252 016.

Nestranački predsjednik biračkog odbora (346)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (91)

Providne glasačke kutije (107)

Smanjenje visine glasačkih kabina (24)